Gewelddadige games/ spelen/ Fortnite

Het onderwerp ‘gewelddadige games’ verdient meer aandacht onder de ouders en de leerlingen. We merken helaas dat veel leerlingen, met name de jongens, dit soort spellen spelen. Het gaat dan om spellen als Fortnite, GTA, Call of Duty etc.

Het lijken misschien onschuldige spellen, maar dat zijn ze absoluut niet. Ook zullen er ouders zijn die denken dat geweld in games niet of nauwelijks effect heeft, omdat het ‘’maar een spelletje’’ zou zijn. Hier schuilt echter een gevaar waarop we u attent willen maken.

 

Deze gewelddadige spellen hebben niet voor niks een leeftijdsclassificatie van 12 of 18 jaar en ouder. Dit is de zogeheten PEGI (Pan European Game Information)

Deze leeftijdsclassificatie wordt toegepast  om risico’s bij jonge spelers te voorkomen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat gewelddadige scènes (van het type zoals hierboven beschreven) bij kinderen jonger dan 18 jaar een vertekend beeld op kunnen leveren van de ernst van geweld in werkelijkheid. Hoewel kinderen weten dat het maar een spel is, kunnen ze tegelijkertijd toch gaan denken dat het niet zo erg is om een ruzie met geweld op te lossen.

 

Het is belangrijk dat u het gevaar van deze spellen inziet en dat u dit met uw kind bespreekt. Bespreek met uw kind welke games hij/ zij mag spelen. Voor games met de leeftijdsclassificatie van 12/18+ is uw kind duidelijk nog te jong. Zulke games kunt u verbieden, maar u moet ook goed uitleggen waarom u ze verbiedt. Alleen een verbod uitspreken kan de spellen juist aantrekkelijker maken.

 

We hopen dan ook dat u hier strenger op zult toezien.

Met vriendelijke groet,

Bestuur IBPL

No Comments

Enroll Your Words

To Top