El Wahda al 25 jaar

Op 1 augustus 2017 bestond El Wahda al 25 jaar. Die bijzondere aangelegenheid werd op 17 september 2017 hartelijk gevierd door onze kinderen, de ouders en verzorgers en bovenal het team van El Wahda. We kijken alvast uit naar de volgende 25 jaar succesvol islamitisch onderwijs!  

Geschiedenis van IBS el Wahda

In 1992 is El Wahda opgericht als eerste islamitische basisschool in Limburg. De school was aanvankelijk gestart in een gebouw aan de Bruinkoolweg in Heksenberg. Met 1 directeur, 3 leerkrachten en 45 leerlingen was dat vijf jaar lang het gebouw van de school. Daarna is de school verhuisd naar het huidige gebouw aan de Voskuilenweg in de wijk Molenberg te Heerlen. Langzaam maar zeker kwamen er steeds meer leerlingen bij vanuit verschillende omliggende dorpjes en gemeenten. De school groeide zo uit tot een echte streekschool. Ook had El Wahda een dependance in Maastricht, die later zelfstandig verder is gegaan als islamitische basisschool El Habib.

 

El Wahda = Eenheid

El Wahda, wat “eenheid” betekent, dankt haar naam aan de oprichters van de school. Ondanks de verschillende afkomsten van de oprichters sloegen ze hun handen in één met een hart voor islamitisch onderwijs. Wij zijn enorm dankbaar voor de toenmalige vrijwilligers, ouders en het team om hun vertrouwen te stellen in de school en het belang inzagen van een islamitische basisschool in de regio.

 

El Wahda is overigens een van de eerste scholen die het BAS-project heeft geïntroduceerd en toegepast. Het BAS-project staat voor ‘Bouwen aan een Adaptieve School’. Dat is te vergelijken met het huidige ‘Groepsdynamisch Onderwijs’ (GDO). Zelfsturend werken, taakgerichtheid, sociale omgang en verantwoordelijkheid opnemen zijn enkele voorbeelden van kernzaken die bij de leerlingen gestimuleerd worden. Het project biedt niet alleen duidelijkheid en structuur, maar heeft daarnaast ook een zeer goede uitwerking op de school.

Sportgeschiedenis

Sport is op El Wahda al jaren meer dan alleen de op scholen gebruikelijke sportdagen. El Wahda staat steeds meer bekend als ‘sportactieve school’. We doen dan ook zoveel mogelijk mee aan sportieve (gemeentelijke) activiteiten en dat zowel tijdens de schooluren als na de schooluren. Het voetbaltoernooi is vaak de activiteit bij uitstek. Zodra het aantal jongens overeenkomt met het vereiste criterium, is onze school van de partij! De meisjes mogen daarbij natuurlijk niet vergeten worden. Zo bestaat het meisjesvoetbalteam van El Wahda sinds 2008, net zoals het straatvoetbaltoernooi. Sindsdien nemen ook onze sportieve meisjes met veel succes deel aan de diverse voetbaltoernooien. Het deelnemen aan die activiteiten brengt niet enkel veel plezier en enthousiasme met zich mee, maar heeft ook al geleid tot heel wat prijzen en gewonnen bekers.
To Top