El Wahda duurzaamste school van Limburg

Duurzaamheid is een veel besproken topic. Het milieu gaat ons allen aan en daarom hebben wij als school het initiatief genomen in Parkstad Heerlen.

IBS El Wahda heeft de afgelopen jaren daarom bewust gekozen voor duurzaamheid. Wij vinden dat bewustwording van duurzaamheid ook veel raakvlakken heeft met het islamitische geloof en kinderen op een educatieve manier hiervan bewust moeten worden.

Van 19 november 2018 t/m 7 december 2018 zijn de leerlingen van onze school meegenomen in de wereld van duurzaamheid. De leerlingen hebben van Detective D en zijn Wattson’s, educatieve opdrachten gekregen over duurzaamheid. Ook stond er 3 weken lang een Wattson’s laboratorium in de school. Daar stond onder andere de Elektrotwist, waarbij leerlingen leerden over energieverbruik rondom het huis.

Daarnaast kwamen de Wattsons langs alle klassen om ze op een leuke manier uit te leggen hoe zonne-energie werkt. Want er liggen namelijk 72 zonnepanelen op het dak, en alle lichten zijn vervangen met LED lampen! Mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg.

In de opdrachten die de leerlingen hebben gekregen zaten codes verborgen. Deze codes waren nodig om het zonnestroom-systeem aan te zetten. Dit hebben de leerlingen samen met Detective D gedaan tijdens de grote finale op 7 december!

Naast het inzetten op bewustwording bij de leerlingen en hun ouders/ verzorgers, wekken we nu duurzame energie op via de zonnepanelen, verbruiken we bewuster energie, en hebben we een digitaal informatiescherm, wat ons iedere dag weer herinnert aan duurzaam leven.

Met deze maatregelen bespaart El Wahda elk jaar ruim 15.000 CO2. Als de school deze CO2-uitstoot had willen compenseren zonder te verduurzamen, had ze 774 volwassen eiken moeten planten. Dat zijn genoeg bomen om bijna 3 voetbalvelden mee te vullen.

Samen hebben we de verduurzaming van de school gevierd! Wethouder Charles Claessens van duurzaamheid in Heerlen wilde hier graag aan deelnemen en was ook aanwezig. Hieronder de tweet van de wethouder over de grote finale op El Wahda.

https://twitter.com/ClaessensCMJP/status/1072040991836622848

 

Charles Claessens on Twitter

“Afgelopen vrijdag mocht ik de afsluiting bijwonen van de campagne #slimopgewekt #ElWahda #verduurzaming #72zonnepanelen #ledverlichting #goedbezig #heerlenis @… https://t.co/jC9frnwAi2”

No Comments

Enroll Your Words

To Top